Despre „Autocompendium”

Automobilul a fost principalul motiv pentru care precedenta sută de ani s-a ales cu supranumele de „Secolul vitezei”.

Alex Șincan

În anii de început ai existenței mele am intrat, inevitabil, în contact cu latura auto a lumii noastre. Curiozitatea, acel impuls fără de care orice inteligență este pierdută, m-a împins să o privesc mai cu atenție. Automobilul îți permite să-ți lărgești orizontul pentru că te duce mai repede și mai departe. Automobilul însuși constituie o sinteză de cunoaștere mai mult sau mai puțin cuprinzătoare, în funcție de complexitatea și caracterul fiecărui model. În timp, am ajuns să percep automobilul ca pe o îmbinare aparte de știință și de artă, de tehnologie și de imagine, de fizică aplicată și de imaginație pură. Aparent, paradoxuri pe toată linia și, totuși, materlializate de către creatorii umani sub diverse forme „auto” în totală conformitate cu exigențele realității cunoscute.

Explorând universul auto, am înțeles colateral că un flux intens de informație nu are efect de astenizare și derută asupra intelectului dacă este integrat în manieră coerentă și legată, nu pe sărite și nu într-un mod precipitat. Cu alte cuvinte, învățând temeinic despre automobil am aflat cum trebuie să tratez și alte lucruri despre care intenționez să învăț. Și așa, rolul său generic de vehicul a căpătat noi dimensiuni în viața mea.

În virtutea celor povestite mai sus, nu ar trebui să fie nimeni surprins că am evoluat într-un plan profesional legat de domeniul auto. Spre deosebire de toate celelalte exprimări media pe care le-am semnat până acum cu referire la mașini, Autocompendium reprezintă mijlocul prin care intenționez să expun automobilul în mod exhaustiv, așa cum l-am perceput și l-am înțeles eu. Voi face tot posibilul să evit orice soi de pedanterie rece sau de structurare anostă, necreativă, în tot ceea ce voi înfățișa prin articolele blogului. De asemenea, voi căuta să evit recurgerea (fără o minimă și relevantă explicație), la noțiuni atât de argotice, încât rezultatul folosirii lor ar fi mai degrabă deconcertant pentru cititor, decât benefic.

Acum vă invit să porniți la un drum al cunoașterii automobilului trasat conform viziunii și experienței mele de jurnalist auto. Nu susțin că ar fi cea mai bună orientare în materie sau una completă, însă va fi suficient de bună atâta timp cât veți găsi lucruri interesante de aflat urmând-o în continuare.