Utopicar

Lada Niva 2020 – alternativă virtuală

Lada Niva, aproximativ așa cum o știm din ultimii 43 de ani, își continuă liniștită cariera comercială. Asta înseamnă, dincolo de toate, că este un produs competitiv la suficient de multe criterii pentru a fi dorit. Cele esențiale ar fi abilitățile off-road și prețul, iar cele convenabile sunt confortul, robustețea și exploatarea ieftină. Cum ar trebui să arate o viitoare generație Lada Niva?

Asta este greu de precizat și, de-a lungul timpului, s-au prezentat mai multe concepte pe tema respectivă. Unele cu pretenții superioare de stil, altele vizând un nivel tehnologic superior, așa mai departe. Cel de față mi-a reținut atenția pentru că, asemenea mașinii actuale (care refuză să-și cedeze poziția de pe piața internațională – da, încă este comercializată și în Europa de Vest!), are o înfățișare decentă. Interesul pentru Niva nu vine din aere de superioritate și putere, iar designerul care a realizat conceptul de față a simțit asta foarte clar. Din nefericire, modestia lui a mers prea departe: nu i-am putut găsi numele pe canalul de tuning de pe youtube care a publicat inițial imaginile.

Lada Niva se face plăcută prin expresivitatea nesofisticată, inspirând încredere. Conceptul reușește să transpună sub o nouă formă ideea în cauză. Și, mai ales, să evite tenta de efeminare mult prea des întâlnită la SUV-urile moderne. Aici nu avem de-a face cu o mașină mai mare și mai arogantă decât Lada Niva reală, ci cu una care aduce un suflu mai proaspăt.

Teoretic, ar trebui să aibă, de asemenea, finisare și dotare mai compatibile cu obișnuințele de confort ale prezentului. În rest, pare să ofere tot ceea ce așteptăm de la Niva: polivalență, caracter practic, accesibilitate financiară. Nu are pe flanc acel „X” ambutisat care a devenit element de identitate tipic pentru recentele noutăți ale mărcii Lada, însă arată bine. Și, pentru că mai binele este dușmanul binelui, mă opresc aici cu comentariile privind această Lada Niva dintr-un spațiu-timp alternativ.

Tagged ,