Utopicar

Skoda 110 GTR: fantezii est-europene

Cunoscătorii spun, nu fără ironie, că Skoda 110R este un Porsche 911 est-eurpean. Iată și de ce: are caroserie coupé cu 2+2 locuri, dimensiuni compacte, masă proprie relativ redusă, motor amplasat în consola din spate și tracțiune pe roțile din spate.

De aici încolo, totul este diferit. Skoda 110R (produsă între anii 1970 și 1980 în 56.000 de exemplare) are performanțe drastic limitate de motorizarea total nesportivă, preluată de la sedan-urile de mare serie Skoda S100 care, la rândul lor, aveau la bază o platformă tehnică mai veche, preluată de la seria Skoda 1000 MB. Una peste alta, dincolo de înfățișarea de coupé a Skodei 110R, cifrele sunt: cilindree – 1107 cmc, putere maximă – 52 CP, viteză maximă – 145 km/h, accelerație de la 0 la 100 km/h- 18,5 s.

Indiscutabil, Skoda 110R era cel mai frumos automobil (singurul coupé) produs în Europa de Est la vremea sa. Zona inferioară a caroseriei preia stilul sedan-urilor S100, dar pavilionul e cu totul altceva. Fluiditatea formelor și integrarea unor elemente cromate fine la finisarea suprafețelor vitrate nu are termen de comparație în producția auto a statelor comuniste. Știind că Vignale a fost implicat în designul limuzinelor Tatra 613 (1968), îmi vine a crede că italianul a dat o mână de ajutor și la Skoda 110R.

Dar, indiferent cine a fost cel care a desenat mașina, câteva constrângeri de ordin tehnic i-au limitat posibilitățile de exprimare: proporțiile dintre lungimea capotei și a zonei habitaclului, roțile de dimensiuni mici (13/14 inchi) și înalțimea relativ mare au venit ca niște condiționări inevitabile date de preluarea platformei tehnice 1000 MB/S100. Categoric, linia „fastback” a pavilionului ar fi dat mult mai bine dacă dacă ar fi fost situată mai jos (înălțime de 1250 mm a mașinii) și dacă lungimea capotei ar fi fost mai mare.

Așa ajungem la tema de față: utopicarul Skoda 110 GTR. Să zicem că: mutăm grupul motopropulsor în față (eventual, punem acolo un V8 de 3,5 litri de la Tatra), dăm afară acele +2 locuri din spate (în fond, vrem să obținem un coupé sportiv autentic), punem roți cu jante mai mari (15/16 inchi) și reducem înălțimea mașinii. Adăugăm în față o grilă de răcire, absolut necesară pentru motorul amplasat acolo. Păstrăm neschimbate toate elementele de stil originale Skoda! Iată cum puterea de expresie a acestora devine cu totul alta!

Pentru un plus de „glam”, în ilustrația nocturnă a Skodei 110 GTR am adăugat jante cu spițe Borrani. Nu cumva am obținut așa o mașină demnă de următoarea misiune a lui James Bond în Europade Est?

Bonus: Skoda rea, rea, rea!

După cum era de așteptat, coupe-urile Skoda 110R au o grămadă de fani în spațiul fostei Cehoslovacii. Unul dintre aceștia, cunsocut sub numele de internet eRka, a modificat serios un exemplar Skoda 110R. Rezulat: un fel de „furios și iute” prin Europa de Est! Fața a fost preluată de la un sedan 1000 MB, jantele din aliaj ușor sunt ceva mai mari decât cele originale, stopurile au fost preluate de la un BMW Seria 3 „rechin” (generația E21) și, în fine, grupul motopropulsor provine de la o Skoda Favorit (cilindree de 1,5 litri, cutie cu 5 trepte). Plus adaptări necesare unei bune eficiențe a răcirii (radiatorul se află în față) și a frânelor (discuri la toate roțile).

Tagged , ,