Enciclopedia, Utopicar

National Motors Corporation – NMC, Stalele Unite

National Motors Corporation este o marcă americană fictivă, componentă a povestirii din paginile romanului „Roțile” scris de Arthur Hailey – autor ale cărui cărți au transpus romanțat viețile unor personaje tratate într-un context personal-profesional complet și realist.

Arthur Hailey (1920-2004) a fost un scriitor de origine canadiană ale cărui romane și scenarii au vizat cu predilecție contextul unor profesii devenite importante în intervalul celei de-a doua părți a secolului 20.

„Roțile” expune povestea lui Adam Trenton (funcție de Advanced Vehicles Planning Manager în cadrul departamentului de dezvoltare de la NMC) vizând un interval de timp dintre 1960 și 1970, făcând referire la eforturile sale pentru materializarea unei mașini sport de dimensiuni mai reduse, mai manevrabile și mai accesibile unei clientele largi decât cele produse până atunci.

Lee Iacocca (Ford), alături de Mustang și Mustang II

Denumirea mașinii fictive din „Roțile”: NMC Hawk. În esență, ideea poveștii a fost inspirată de strădaniile ambițiosului director Lee Iaccoca de la Ford pentru susținerea proiectului Ford Mustang: automobil de dimensiuni relativ compacte, cu caroserie coupe design modern, interior cu 2+2 locuri și preț atractiv.

Sintetizând, „Roțile” înfățișează în manieră nondocumentară faza de „downsizing” (reducerea dimensiunilor și cilindreei) la care a recurs întreaga industrie auto americană la orizontul anilor ’70 pe fondul creșterii prețului petrolului. Automobile sport precum Mustang ’64 (4,6 litri), Chevrolet Camaro ’66 (4,9 litri) sau AMC Javelin ’68 au fost echipate cu motorizări V8 mai mici decât ale precedentelor generații de coupe-uri produse pe la Detroit.

Eventual, pe aceste „pony cars” au fost introduse motorizări și mai mici, cu șase cilindri (coupe-urile americane mai vechi, dotate cu V8-uri mari erau supranumite “muscle cars”). A doua fază a downsizing-ului de atunci a generat automobile încă mai compacte, cum au fost Ford Mustang II, Chevrolet Vega și Monza, Buick Skyhawk, Pontiac Astre și Sunbird (toate având inclusiv motorizări cu 4 cilindri). Așa cum este descris în carte și în film, Hawk se prezintă mai spectculos și mai pretențios ca performanțe decât mașinile sport economice americane tipice anilor ’70.

Un serial TV a ecranizat cartea „Roțile” în 1978. Interesant este că producătorii filmului nu au atribuit rolul Hawk unei mașini oarecare, ci au apelat la designerul Curt Brubaker (a lucrat la GM până în 1969, după care și-a înființat propria firmă) pentru a crea un coupe Hawk ilustrativ, având o identitate proprie evidentă. Curt Brubaker s-a folosit de un exemplar AMC Javelin model 1968 pentru a realiza mașina. Modificările au fost profunde: caroserie complet remodelată prin aplicarea unor componente fasonate din spumă poliuretanică, portiere „gullwing”, prize de aer fioroase pe portiere, lângă montantul posterior (acest din urmă artificiu stilistic ar fi greu de realizat în condiții industriale, pe lângă inutilitatea sa absolută la o mașină cu motorul situat în față). Una peste alta, înfățișarea acelui Hawk a dat foarte bine pe ecran. În rolul lui Adam Trenton a fost distribuit actorul Rock Hudson.

NMC Hawk (platformă tehnică AMC Javelin 1968)
Tagged , ,