Enciclopedia

Abbott Motor Co. Detroit – Statele Unite ale Americii

Abbott Motor Company a fost fondată în 1909 la Detroit de către Charles Abbott. Firma se ocupa cu asamblarea automobilelor din componente selectate de la diverși furnizori, contribuția conceptuală tehnică fiind minimă. Din acest motiv, majoritatea vehiculelor nu au o personalitate distinctă. În timp, componentele de bază ale șasiurilor au devenit proiecte proprii. Primele mașini au fost dotate cu motorizări de origine Continental (4 cilindri, 30 CP). Continental a rămas principalul furnizor de motoare pentru companie de-a lungul anilor. Charles Abbott s-a retras în 1910, pe un fond ascendent al producției.

Deoarece pe emblema firmei predominau termenii Abbott și Detroit, marca a fost reținută în cultura populară drept Abbott-Detroit. Automobilele erau avansate din punct de vedere tehnic, dispunând de aprindere cu magnetouri duble Bosch de înaltă tensiune și faruri electrice. Sloganul sub care erau comercializate spune ceva în sensul amintit: “Abbott-Detroit – The Up-To-The-Minute Car”. La un moment dat era oferită și „garanție pe viață”. În 1912, în oferta Abbott erau incluse două șasiuri, având ampatamente de 2972 și, respectiv, 3096 mm. Așadar, deja avem de-a face cu mașini având pretenții de lux și superioritate.

1913 Abbott-Detroit Battleship Roadster

Probabil cel mai bine personalizat vehicul al casei rămâne așa-numitul Abbott-Detroit Battleship Roadster, din 1913. Masca radiatorului său avea o formă care amintea de etrava unei nave de luptă, iar caroseria joasă era asamblată cu destule nituri aparente. În 1914, pentru mașinile de lux Abbott-Detroit au fost adoptate motorizări Continental cu 6 cilindri. Curând, în oferta de vârf a fost inclusă și motorizarea Herschell-Spillman V8, destinată limuzinelor din seia 8-80.

Personalizarea stilului nu a fost punctul forte al mărcii. Iată un Roadster 6-44 care seamănă cu Ford T.

Creșterea economică a adus noi schimbări în configurația companiei astfel: în 1916 a fost adoptată denumirea de Consolidated Car Co. Detroit, Michigan, iar mutarea sediului și deschiderea unei fabrici noi, mai mari, în 1917, a determinat redenumirea în Abbott Corporation Cleveland, Ohio. Marca americană a funcționat în intervalul dintre 1917 și 1918 sub denumirea menționată. Din nefericire, vânzările nu au evoluat suficient pentru a acoperi costurile relocării și extinderii fabricii. După faliment, uzina din Cleveland a fost cumpărată de National Electric Lamp Works. În total, aproximativ 12.000 de automobile au fost produse sub marca americană Abbott.