Test Drive

BMW Z4 sDrive30i M – Mai sus e doar infinitul

Cu cât automobilul a avansat mai mult pe plan practic, cu atât a devenit mai puțin capabil să suscite pasiuni și să transmită satisfacția de a străbate distanțele lungi mai repede – da, aici e vizată direct depășirea condiției umane, aceea de a merge la pas cu 5 km/h. Roadsterul este singurul gen de automobil actual încă 100% dedicat bucuriei fundamentale menționate mai sus. Roți mari, masă proprie (pe cât se poate) redusă, siluetă fină, performanțe și agilitate de nivel ridicat, capacitate de transport redusă la două persoane. În plus, le poți conduce simțind și auzind tot ce se întâmplă în mers. Un înțelept a spus odată că mai importantă decât atingerea destinației este călătoria în sine. Îmi vine a crede că omul nu a avut BMW Z4, însă i-a simțit lipsa!

Cea de-a treia generație Z4 redefinește tema roadsterelor sportive clasice cu caracter GT în termeni moderni.  Cel mai proaspăt Z4 ilustrează foarte bine conceptul evolutiv după care ar trebui să se lucreze în clasa roadster: nu neapărat mai mare, ci superior în mai toate privințele estetice și funcționale față de modelul predecesor. Gabaritul său e discret mai mare decât al fostei generații, fără a rezulta proporții exagerate (de altfel, ampatamentul e cu 26 mm mai scurt).

Portbagajul e cu 50% mai mare, oferind un volum de 281 l (indiferent dacă pavilionul e pliat sau depliat). În cuvinte mai relevante, în el am îmbarcat fără dificultate două bagaje de cală medii și doi rucsaci (de obicei, se spune că un roadster care poate primi doi saci de golf are portbagajul destul de mare). Așadar, avem la Z4 un portbagaj care corespunde cu vârf și îndesat filosofiei Granturismo clasice și asta în pofida unui aspect destul de compact al consolei din spate.

BMW Z4 sDrive30i respectă rețeta de aur a configurației sportive: motor plasat longitudinal în față, tracțiune pe roțile din spate, repartiție față/spate a masei în proporție de 50/50%. Supraalimentarea turbo și prelucrarea sunetului prin evacuare te fac să uiți că sub capotă sunt numai 4 cilindri care însumează o capacitate cilindrică de 2,0 litri.

Sonoritatea motorului are o frecvență plăcută, chiar dacă amploarea sa rămâne în anumite limite. Cât despre intensitate, aceasta crește notoriu în jumătatea superioară a plajei de turație și, astfel, completează un caracter sportiv realmente corespunzător noțiunii.

În modul de rulare Comfort, BMW sDrive30i are deja un accent sesizabil de sportivitate. Acuratețea ținutei de drum și stabilitatea foarte bună sunt argumentele principale aici (suspensia sport M are o certă contribuție, dar cred că nici suspensia standard nu poate fi suspectată de lipsă de fermitate). În modul Sport, finețea comenzilor, spontaneitatea răspunsurilor și feedback-ul manifest despre tendințele de mers au fost absolut prioritare.

Volanul cu diametru relativ redus, precizia direcției și programul automat de schimbare a vitezelor pe care îl oferă cutia automată cu 8 trepte (mai bine armonizat ca oricând cu tema unei sportivități calificate) se vor face apreciate. Schimbarea treptelor prin intremediul padelelor de la volan este, de asemenea, posibilă. E plăcut să știi că poți, oricum, să fi rapid la volanul acestei mașini, pe deasupra alegându-ți un grad de implicare și de solicitare mai mult sau mai puțin profund în conducerea sa – după cum simți la fața locului și la momentul respectiv. Din setările electronicii, poate fi folosită funcția DTC (Dynamic Traction Control) pentru a-i activa în limite decente aptitudinile de drift – aceasta e o manieră prietenoasă de a-ți ascuți propria calibrare sportivă pe prestațiile mașinii fără surprize în privința compromiterii stabilității. Nu uitați că, în privința cupului maxim, Z4 sDrive30i M Sport trimite până la 400 Nm către roțile din spate! Există și un mod Eco, dar e greu de crezut că va fi folosit de cei care și-au ales personal un astfel de roadster. Una peste alta, noul Z4 sDrive30i M prezintă o sportivitate consistentă și dimensionată tocmai bine în scopul unei satisfacții depline la volan pe drumul public, fiind evitate conotațiile provocării sau ale epatării.

Prin trecerea de la fostul BMW Z4/E89 la noul Z4/G29 s-a renunțat la pavilionul rigid escamotabil în favoarea unui pavilion textil pliabil – preferabil din motive pur spirituale, ca element de autenticitate pentru genul roadster. Pavilionul are manevrare complet automatizată, plierea sau deplierea (care durează 10 s) putând fi comandate din mers, până la viteza de 50 km/h. Acum atenție: butonul pavilionului se găsește în apropierea celui care comandă frâna de staționare și, în mers fiind, nu prea îți vine să întorci capul și să te uiți în jos (între scaune) ca să vezi exact pe care din ele ai pus mâna! Oare de ce nu i s-a pus acestei mașini frână de mână clasică, având comandă cu levier? Ar fi fost și un accent apreciat de către adepții unei sportivități clasice complete.

Însă BMW Z4 sDrive30i M Sport se vrea a fi o expresie hightech a temei roadster – o arată și tabloul de bord digital. Scalele turometrului și vitezometrului urmăresc conturul ecranului pe părțile din stânga și din dreapta, iar zona centrală a ecranului poate fi configurată pentru a afișa diverse informații legate de navigație sau infotainment.

Și, cel puțin din perspectiva mea, tocmai am mai găsit un punct perfectibil: dacă acest afișaj poate fi configurat să arate aproximativ orice, nu ar putea el să-ți arate și un tablou de instrumente sportive cu cadrane clasice? Nu am nicio îndoială, destui clienți ar aprecia așa ceva!

Prețul de bază a lui Z4 sDrive30i este de 48.136 euro. În cazul verisunii M Sport (aici testată și apreciată pentru tușa sa de incisivitate), se mai adaugă un supliment de 7.438 euro. OK, am sărit deja depărtișor din bugetul considerat convenabil pentru o mașină. Dar, dacă nu cumva ești constrâns de limitele resurselor, de ce ai alege să trăiești doar convenabil?

Epilog – Precedenta generație Z4, un posibil motiv de dilemă

În cazul fostei generații BMW Z4 (indicativ de proiect E89) pavilionul era de tip rigid escamotabil – unii preferă așa ceva pe motiv că este mai solid și că, în timpul iernii, condițiile de călătorie sunt mai plăcute. De asemenea, la momentul încetării fabricației, nu se putea spune că Z4/E89 ar fi fost depășit tehnic sau ca design. Și, în niciun caz, nu mergea ca o „mașină veche”. În cazul versiunii Z4 30i (denumire silimară cu a exemplarului Z4/G29 testat mai sus), sub capotă se afla un propulsor „straight-six” aspirat de 2996 cmc și 258 CP – motorizare de un rafinament exemplar. Extrem de tentant să-ți cauți unul pe piața second-hand, nu-i așa?

Tagged ,