Utopicar

American utopic coupe – nimeni nu l-a văzut venind!

Incisivitate prezentată într-o manieră fluidă. Niciun element de stil eminamente agresiv, nicio forțare a originalității stilistice. Te uiți, îți place și e greu să definești în ce fel. Poate pentru că are un design perfect armonizat la nivel de ansamblu? Senzația este că ai știut mașina asta dintotdeauna, dar nu poți preciza mai mult. Din față, arată ca unele versiuni de Barracuda. Profilul parcă ar avea ceva de Mustang Mach sau Boss. În spate sunt reunite diverse detalii tipic americane și – culmea! – deși toate arată familiar, nu pot fi identificate cu ceva anume. Coupe-ul albastru este impresionant ca apariție fără avea proporții mari.

Sunt mari șanse ca uitatul la poze să se prelungească mult. Pe planșa de bord scrie SS – asta nu face decât să crească deruta, fiindcă, indiferent de anul de producție, Chevrolet Camaro SS nu a arătat niciodată așa! Iar senzația de mâncărime la neuroni persistă: sigur am mai văzut una dintre mașinile astea, dar unde și când? Stilul acesta a fost practicat pe la Detroit cam între anii ’70 și ’95. Oricum, trebuie să vă spun ceva apropo de mașină: dacă nu cumva ați mai văzut-o chiar pe asta, alta sigur nu ați mai văzut!

Din punct de vedere „fit & finish”, coupe-ul albastru nemaivăzut se prezintă la nivelul unei lucrări de uzină, nu al unei intervenții entuziaste de modificare pe cont propriu. Mai de mult, editorii de la Road & Track au stat de vorbă cu autorul – un anume Dimitry de prin Florida. La un moment dat, omul a afișat mașina la vânzare cu prețul de 45.000 USD. Greu de spus câtor potențiali cumpărători a reușit autorul să le dea dureri de cap privind originea mașinii și justificarea prețului. Ce trebuie reținut, până la urmă: Dimitry a visat la un coupe care trebuia să arate așa, după care s-a pus pe treabă. Pentru a-și materializa viziunea, el s-a folosit de o parte tehnică de mare serie, iar munca lui a durat 7 ani! Și da, niciuna dintre componentele exterioare ale caroseriei nu a rămas în forma originală.

Undeva, sub provocatoarea înfățișare a vehiculului-fără-nume vopsit într-o nuanță cool-blue, se găsesc măruntaiele unui Pontiac Firebird 1984 (generația a treia). Ca lucrurile să nu fie, cumva, și așa prea simple, sub capotă a fost transplantat un motor V8 din seria LT-1 din anii ’90. Dimitry susține că automobilul este un magnet de priviri de câte ori o duce pe la reuniunile de sportive americane. Asta sună întru totul credibil. Foarte clar, când a făcut-o, Dimitry a avut designul la el!

Tagged , ,