Actualitate

Rolls-Royce Ghost Zenith – concluzia

Regulile universului auto sunt diferite pentru Rolls-Royce. Venerabilei mărci britanice nu i se aplică termenii convenționali valabili pentru mărcile care produc în serie extinsă. Generațiile de automobile Rolls-Royce ar putea avea, virtual, orice durată. Pe de altă parte, numărul de exemplare RR produse anual nu are voie să ajungă la patru cifre, deoarece astfel ar fi compromis caracterul lor de raritate. Iar când, totuși, se pune problema unei încheieri, aceasta se rezolvă cu maximă eleganță.

Să luăm cazul ediției finale Rolls-Royce Ghost Zenith. Semnificația cuvântului este importantă aici și o vom afișa aici în accepțiunea academică britanică: zenith – the highest or most successful point of anything – according to the Oxford English Dictionary.

Diferența stă în detalii – ne spune o expresie binecunoscută. Din perspectiva Rolls-Royce, detaliile în cauză trebuie să fie suficient de vizibile pentru a reține atenția, chiar dacă fondul obiectului pe care sunt grefate păstrează esența solid personalizată tipică fiecărei generații de vehicule luxoase, tratare pentru care a devenit celebră compania Rolls-Royce Motor Cars. Multe detalii fine și perfecte – sună asta, pe undeva, obsesiv?

În cazul ediției limitate Rolls-Royce Ghost Zenith, toate cele 50 de exemplare au pe consola centrală o plăcuță din metalul statuetei Spirit of Ecstasy care s-a aflat pe radiatorul așa-numitului 2009 Ghost concept 200EX. Un alt detaliu specific ediției sunt buzunarele iluminate ale panourilor de portiere. Ceva cu adevărat rafinat, însă, sunt ornamentele din lemn cu intarsii prelucrate manual, asortate la cromatica interiorului. De asemenea, inscripția Ghost Zenith Collection poate fi citită pe montura ceasului analog de la bord.

Cât despre tapițeria locurilor din spate, acolo se remarcă o broderie inspirată de scaunele primelor Rolls-Royce Silver Ghost din 1907. Cei care stau în spate vor avea prilejul să admire cerul înstelat, așa cum este el înfățișat pe plafon, pe care apare ceva în plus în cazul ediției limitate: stelele căzătoare, redate dinamic. Oare îți mai vine săte obosești cu pusul vreunei dorințe când le vezi, dacă ai deja (cel puțin) un Rolls-Royce Ghost Zenith?

Rolls-Royce Zenith Ghost

Pe dinafară, Rolls-Royce Ghost Zenith se identifică prin cromatica în două nuanțe, conformă următoarei liste de perechi de culori: Iguazu Blue cu Andalusian White, Premiere Silver cu Arctic White sau combinația mai castelană, de Bohemian Red cu Black Diamond.

Inclusiv datorită succesului marcant al limuzinelor Ghost, anul trecut a fost cel mai bun din punct de vedere comercial din istoria de 115 ani a mărcii. De pe porțile uzinei din Goodwood au ieșit, în total, 4107 automobile în 2018. În același an, numărul angajaților RR a crescut cu 200, fiind depășit astfel pragul de 2000 de oameni.

Revenind la Ghost, deși această limuzină se pregătește să părăsească scena, niciuna dintre caracteristicile sale nu ar putea fi considerată drept depășită. Sub capota sa din față se află o motorizare aspirată V12 de 6,6 litri care furnizează până la 612 CP la regimul de 5250 rpm, cuplul maxim atingând 840 Nm pe intervalul dintre 1600 și 5000 rpm. Propulsorul are alimentare cu injecție directă și distribuție variabilă cu câte 4 supape pe cilindru. Accelerația de la 0 la 100 km/h durează numai 4,8 s.

Tagged , ,