Utopicar

Dincolo de timp și spațiu

Aceste imagini au fost făcute cu câțiva ani în urmă și, de atunci încoace, am tot căutat să aflu la ce obiect se referă ele. Cu alte cuvinte, într-o frumoasă zi de vară în Tirolul de Vest am dat peste acest automobil cu înfățișare antebelică și câteva particularități tehnice interesante. Pe caroserie nu era nicio inscripție care să clarifice numele producătorului. Atunci am fost convins că în câteva zile sau săptămâni o să mă lămuresc despre ce mașină este vorba. Greșit, nici în ziua de astăzi nu am aflat marca sau modelul.

Vehiculul arăta ca de showroom, dar asta s-a mai văzut la destule exemplare restaurate minuțios. În ceea ce privește designul, masca radiatorului și tratarea părții frontale aduc, pe undeva, cu ceea ce făcea la un moment dat în vremurile antebelice Adler. Tot într-acolo trimite și prezența emblemei în formă vultur care tronează pe moțul capotei. Totuși, căutând prin realizările mărcii, nu am găsit vreo mașină similară.

Detalii exterioare neobișnuite: formatul roților aduce mai mult cu al automobilelor 4×4 tot-teren actuale sau fabricate în ultimii 20-30 de ani. Vorbim despre tracțiune integrală și o punte anterioară având suspensie cu roți independente. În miezul roților din față se pot vedea mecanisme de tip MRL (permite decuplarea roților de transmisia de pe puntea din față). Cu alte cuvinte, aici avem de-a face cu un șasiu comparabil cu cele care sunt folosite în prezent în clasa pick-up și, categoric, mai modern conceptual decât cel pe care îl folosea, de exemplu, prima generație Range Rover în 1970 (care nu avea puntea in față cu roți independente).

Cumva, parcă mașina aceasta ar fi fost asamblată conform exigențelor unui călător în timp care a dorit să o poată conduce discret în anii 1930-1940, dar să beneficieze de eficiența și fiabilitatea unei tehnlogii din anii 1980 (cel puțin). Întrebarea se subînțelege: știți cumva marca și modelul acestui automobil? Sau dacă este vreun fel de replică sau un exemplar „restomod”? Dacă da, aștept cu interes detalii la email autocompendium@gmail.com